Ta ženska reč – menstrualni cikel

Včasih, ko so punce bolj tečne, se izgovarjajo, da imajo pač PMS. Ali pa nekaj dni v mesecu izpraznijo vse zaloge piškotov, čokolad… Je ostalo še kaj kakava? Kako, da je banjica sladoleda že prazna?
In ta zgodba se ponavlja vsak mesec. Kdaj se sploh pojavi PMS (predmenstrualni sindrom), kdaj je 1. dan menstrualnega cikla, kdaj v mesecu so punce plodne in kdaj ne?

 

V možganih se nahajta dve žlezi – hipotalamus in hipofiza. Hormoni, ki ju izločata,  pri ženskah, starih 12 – 50 let,  vplivajo na spremembe v njihovih rodilih- jajčnikih, jajcevodih, maternici in nožnici. Za te spremembe, ki se ponavljajo vsak mesec, sta najbolj odgovorna FSH (folikel stimulirajoči hormon) in LH (luteinizirajoči hormon).

maternica z adneksi

 

Normalen menstrualni ciklus traja 21 – 35 dni. Začne se z menstruacijo (krvavitvijo iz maternice), ki traja 2 – 6 dni. Prvi dan menstruacije je torej prvi dan menstrualnega cikla.

Nato začne v jajčniku intenzivno rasti folikel z jajčno celico. Istočasno sluznici v maternici in nožnici rasteta in se debelita. V jajcevodu migetalke utripajo proti jajčniku (usmerjajo morebitno semenčico proti jajčni celici). Reproduktivni organi se torej pripravljajo na oploditev.

menstrualni-ciklus

Ovulacija nastopi približno 14. dan ciklusa. Ženske jo lahko prepoznamo, saj se nam rahlo dvigne telesna temperatura (za 0.5°C), imamo prozoren izcedek iz nožnice ter čutimo močnejšo željo po spolnih odnostih. V tem času folikel v jajčniku poči in jajčna celica začne potovati proti maternici. Takrat je ženska  najbolj plodna in če ima spolne odnose nekaj dni prej ali 24h kasneje, lahko zanosi.

V naslednjem delu ciklusa se ostanki folikla spremenijo v rumeno telesce(corpus luteum). To izloča hormone, ki spreminjajo sluznico maternice tako, da se vanjo lahko ugnezdi zarodek (razraščajo se žleze in žilje). V jajčnikih pa se migetalke gibajo v drugo smer in usmerjajo jajčno celico/zarodek proti maternici.

Če do oploditve ne pride, rumeno telesce propade. Posledično propade tudi zgornja plast maternične sluznice, trgajo se žile. To je že prvi dan naslednjega ciklusa, ko se sluznica olušči in pride do naslednje krvavitve.

 

Približno 10 dni pred začetkom menstruacije se lahko pojavi PMS. Kaže se z različnimi simptomi, kot so razdražljivost, glavobol, občutek napihnjenosti, bolečine v trebuhu, nihanje telesne teže, posebna želja po sladki hrani, nespečnost, akne, napetost dojk. Značilne so tudi hitre spremembe razpoloženja, jokavost,  utrujenost, potrtost in jeza. Pri zmanjšanju teh nevšečnosti lahko pomaga dovolj spanja in pa zmanjšanje stresa.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja