5 nasvetov kako živeti čisto v srednji šoli

red-school-blur-factory1
Skoraj vsak od nas je enkrat v življenju na srednji šoli. Kdorkoli tam preživi malce več časa, lahko opazi da srednja šola ni ravno oaza čistosti. Kratka krila, “ta resni” pogovori intelektualne prihodnosti države (v stilu: “Kok je pa ta lušten/luštna! A si slišal/a, da zdej hodita onadva! Kaaj, pa sej sploh ni lep/a…), pa seveda nazorni fantovski komentarji, uspešno polnijo kotičke teh izobraževalnih ustanov.

Pa vendar, se je tako težko truditi za čistost in hkrati obiskovati srednjo šolo? Vse se da, če se hoče. Zato, sem sestavila nekaj nasvetov, ki iz lastnih izkušenj precej olajšajo mnoge situacije:

1. Kaj naj oblečem?? (predvsem za punce)

Po mojem mnenju se glede tega ne smeš preveč sekirati, dokler se ti počutiš dobro. Od prijateljice sem slišala eno kul pravilo: Če oblečeš nekaj 10 cm daljšega, kot ostali je to dovolj kompliciranja. Če pa si še vedno v dvomih, kako kratko je prekratko pa poslušaj svojo vest. No, ali pa mami.

2. Osebna rast.

Ok, vem, da se to sliši zelo veroučno, ampak dejansko se tekom srednje šole na področju čistosti znajdeš v mnogih skušnjavah. Zato ti priporočam, da se sam vedno znova izobražuješ, veliko moliš in si utrjuješ temelje, da te razni pritiski ne vržejo iz tira. In kolikor se to hecno sliši je srednja šola fantastičen čas za trud za čistost. Ker v osnovi ni delo za čistost čisto nič drugega kot delo za čimboljšo, čimlepšo, čimboljkul in carsko obliko samega sebe. Zagotovo ste že od koga slišali “tazguljen” stavek: “Srednja šola je čas samoodkrivanja.” No, in če se odkrivaš v smeri čistosti nimaš česa izgubit, ker boš po vseh preizkušnjah samo še boljši človek, kot si bil prej.

3. Dobri prijatelji so zlata vredni.

Mislim, da to pove vse.

4. Pametni molči.

Ne glede na vse, se pogosto znajdeš v kakšnih pogovorih, v katerih raje ne bi sodeloval. Torej ne sodeluj! Ni panike, če kdaj, namesto da deliš svoje mnenje, samo skomigneš z rameni in spremeniš temo.

5. Pa nikar preveč resno.

Vedno boš imel/a sošolke/ce, ki bodo pokale/i od hormonov. Ne jemlji vsega kar rečejo ali naredijo preveč resno. Če si se ti odločil/a, da se boš trudila za čistost še ne pomeni, da bodo to naredili tudi vsi okrog tebe, kar pa ne pomeni, da se moraš popolnoma prenehati družiti z njimi. Nikakor ne! Človeka ne definira samo to, kako kratko krilo obleče v šolo ali kako govori o nasprotnem spolu. Potrudi se res dobro spoznati ljudi preden se odločiš, da nekoga ne maraš. Navsezadnje boš s svojimi sošolci najvrjetneje preživel/a dobršen del štirih let. Nasmeh in sprejemanje ljudi, kakršni pač so, je zato zelo priporočljiv odziv na lastne in tuje spodrsljaje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja