Kako prepoznaš pravo ljubezen?

Prava ljubezen – nekaj, kar iščemo vsi ljudje.

Poglejte filme, bloge ljudi, svoje lastno življenje: ena izmed glavnih sestavin (če ne kar glavna sestavina) je iskanje dobrih prijateljev, razumevanja, sprejetosti, veselja, pohval, ali če povzamem vsa hrepenenja z eno besedo: iskanje ljubezni.

Iščemo jo doma, v razredu, med prijatelji, v službi, na počitnicah, na zmenkih (sploh na zmenkih), itd. Vendar se pojavi en problem.

 Kako vemo kaj je prava ljubezen?

Prvi odgovor nam ponuja splošno mnenje in pa kaki romantični filmi. Ljubezen se poskuša enačiti z močnimi občutki navezanosti, z neustaljivo strastjo, ki žene dva človeka, da premagata vse ovire, da sta lahko skupaj.

Romantični film

Poglejmo si nek namišljen filmski scenarij.

Torej imamo enega mladca, ime mu je David in mladenko, ki ji je ime Eva. Nekega utrujenega popoldneva se srečata na vlaku. Eva na prvi pogled očara našega junaka. Tudi ona ga opazi. A Eva je že zaročena z uspešnim mladim moškim, Markom. In tako Eva Davidu ne posveča toliko pozornosti. Problem pa je, ker Eva ni zadovoljna z Markom. Nekaj časa sta že skupaj, čustva pa so že do neke mere splahnela. Ko pa je prišel David, so njena čustva ponovno vzcvetela. David ne more nehati razmišljati o Evi in se poda na “lov” za njo. Po številnih pripetljajih in raznih ovirah  jo pridobi zase. Marko pa  ugotovi, da tudi on nima več močnih čustev do Eve, ter se odloči, da jo bo izpustil. Tako na koncu filma David in Eva odjadrata z barko v sončni zahod.

Konec zgodbe. Ali pač ne?

David in Eva imata do konca življenja vsaj še 50 let. Ali vemo kaj se dogaja s parom po tem, po koncu filma? Močna čustva minejo ravno tako kot so pri Marku. V današnjem času se preko medijev in splošnega prepričanja preveč poudarja del ljubezni, ki ni bistven.

Vrednosti nekega odnosa ne moremo meriti po jakosti čustev, ker ta pridejo in grejo.

V ljubezni so čustva zelo močna, vendar jih ne smemo zamenjati z ljubeznijo. Fant lahko recimo nekaj iskreno  čuti do dekleta, to pa še ne pomeni nujno, da jo ljubi.

Vsi se zavedamo, da smo ljudje različni. Imamo svoje navade, svoje razmišljanje, svoja prepričanja in ne nazadnje svoj svet v svojih glavah. Čustva nam razlike in “moteče elemente” omilijo.  Ko sta si dva človeka vedno bližja, odkrivata lastnosti in razmišljanje drugega. Po koncu “metuljčkov” odkrijemo tudi to, da naš sopotnik ni tako idealen, kot se je zdel v začetku. Resnica je, da se dva človeka morata za ljubezen do drugega na koncu odločiti in potruditi, vsak dan znova

Pravo merilo za ljubezen je, da delamo tisto, kar je najboljše za drugega.

Želimo si biti razumljeni, sprejeti, želimo si biti opaženi, tudi si želimo tega, da nas drugi spoštuje,… Vsak dan, tudi ko smo mi v slabi koži. Ljubezen pa pomeni ne samo, da nas drugi sprejema in vidi, ampak predvsem, da jaz sprejemam, da tudi jaz vidim drugega, tudi takrat, ko je težko. Naš fant/dekle ima isto nalogo kot mi. Ali ni lepo, ko oba, fant in dekle, sodelujeta v podpiranju drug drugega?

Zato je prava ljubezen tako redka in prav zato je tudi tako lepa in vredna iskanja.

Tukaj je še en kratek filmček o tem kako izgleda prava ljubezen po več letih (v angleščini): https://www.youtube.com/watch?v=s-C4QlEi25I

Nevarnost

Prava ljubezen se lahko zamenja za nekaj, kar ta ni.

Malo nazaj smo govorili o tem, da je ljubezen to, da delamo tisto, kar je najboljše za drugega. To je potrebno razjasniti: najboljše zame ali za drugega ni nujno neka potešitev strasti.

Primer: če sta fant in punca zelo nagnjena k prenažiranju s sladkarijami in se pri tem podpirata, potem se bosta pač verjetno zredila in v večini primerov imela težave z zdravjem. Če sta navajena lenuharit in se pri tem podpirata, bosta težko kaj dosegla v življenju in sploh preživela.

Najboljše zame in za drugega je to, da oba rasteva v tem, kar je res dobroVerjamemo, da nam to najboljše na različne načine (prek ljudi, molitve, življenskih izkušenj, itd.) razkriva Bog, ki je vir dobrega in prave ljubezni. To pa seveda le, če zares iščemo. 

 

Ko zgrešimo, kaj je res najboljše za nas in za druge, pa obstaja nevarnost, da se gremo nasprotje ljubezni.

Nasprotje ljubezni je izrabljanje.

Fantje na primer velikokrat izrabijo dekleta za svojo telesno zadovoljitev, dekleta pa fante za socialno ali čustveno zadovoljitev.

Punce včasih telesne izraze naklonjenosti pomešajo z ljubeznijo ali pa tako iščejo potrditev svoje vrednosti. Vendar ne dobijo tega, kar iščejo.

Fantje ugotavljajo, kako naj punco ljubijo, ne da bi jo uničili. Ker jih način življenja, da skušaš vedno dobiti nekaj zase, ne zadovolji, nekateri spoznavajo, da bistvo moškosti ni v tem, da žensko spolno osvojiš.

Samega sebe namreč lahko najdeš samo v popolni podaritvi sebe v pravi ljubezni.

Če si spolno aktiven in skušaš ugotoviti, kaj je ljubezen, poskusi test ljubezni. V svoji zvezi se vzdrži spolnosti in živi krepost čistosti. Ko boš odstranil poželenje, boš ugotovil, ali je bila ljubezen sploh kdaj navzoča v razmerju.

 

gledanje-v-isto-smer

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja