Kaj pravzaprav je čistost?

Ne, ne mislim rednega umivanja in pospravljene sobe. Govorim o čistosti kot o drži srca. Sam sem se dolgo zapletal okoli pojmov čistost, vzdržnost (da se vzdržiš spolnih odnosov), spolnost pred poroko ipd. Pojmi so med seboj povezani, vendar nikakor ne gre za eno in isto stvar.

Čistost je krepost

Tako kot npr. pravičnost ali pogum, je tudi čistost krepost, le da se čistost nanaša na človekovo spolnost. Pomeni, da svoje spolne želje podredimo zahtevam resnične ljubezni.

Preko čistosti vstopamo v odnos s človekom na enak način kot je Bog v odnosu z vsakim izmed nas. Tako odnosi, ki jih gojimo s svojimi bližnjimi postajajo odsev Njegove ljubezni. Si predstavljaš, kako je to torej nekaj velikega in veličastnega?

Bog name gleda z občudovanjem, ponosom in ljubeznijo. Sprejema me in mi daje svobodo, da sem, to kar sem. Tako se tudi jaz trudim gledati na svoje bližnje – z očmi ljubezni in sprejemanja.

Bog se mi podarja, hkrati pa ničesar ne zahteva v zameno, ampak me nežno vabi. Želi si, da mu namenim vsaj nekaj svojega časa, da mu zaupam … preprosto zato, ker mu je mar zame. On se me veseli in mi to tudi stalno sporoča.

Kaj pa jaz? Zmorem tudi jaz svojim bližnjim vedno znova sporočati, da sem jih vesel in jih imam rad? Jim zmorem to izraziti z besedo? Dotikom? Pozornostjo? Sočutjem? Razumevanjem? Odpuščanjem? Podporo? Podarjanjem?

 

Mt 5, 8

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja